I.N.G.G. Ana Aslan

In orasul Otopeni se afla Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan".

Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" a fost conceput de dna. acad. prof. dr. Ana Aslan si a fost infiintat in anul 1952, printr-o hotarare guvernamentala. Institutul a fost primul de profil de pe glob, a devenit foarte repede celebru: pe parcursul anilor, peste 30 de sefi de state si un numar impresionant de personalitati celebre din lumea artistica si culturala din lumea intreaga s-au numarat printre pacientii Institutului, dezvoltatandu-se rapid si ajungand la un numar de 600 de paturi in clinicile din Otopeni si Caldarusani.

S-au organizat, de asemenea, un ambulatoriu in Bucuresti, plus 190 de cabinete de geriatrie in toata tara, inclusiv sectiile exterioare din hotelurile de la Eforie, Mangalia, Herculane etc. Beneficiul adus statului, in perioada 1972-1985, era intre 15-17 milioane de dolari pe an. Dupa 1990, a urmat, inerent, o perioada mai grea, depasita si gratie prioritatii mondiale recunoscute Scolii de Geriatrie din Romania: s-au restabilt si extins colaborarile cu clinicile din Suedia, Franta, Italia, Spania, Indonezia, Thailanda si Orientul Mijlociu; in activitatea de cercetare si profesionala au aparut optiuni noi, care au ca obiectiv atat programul de preventie a factorilor de risc, incepand cu varsta de 45 de ani, cat si tratamentul polipatologiei specifice varstnicului.

Intr-un program de evaluare a spitalelor din tara realizat in anul 2002 de Banca Mondiala la cererea Ministerul Sanatatii, dintre cele 23 de spitale apreciate ca viabile, din totalul celor 60 controlate, Institutul "Ana Aslan" a fost considerat ca avand perspectivele cele mai spectaculoase de dezvoltare.

Printre criteriile ce au stat la baza acestei clasificari se enumera:

  1. Institutul este atat de interes national, cat si international cu un grad de ocupare de 100%, facandu-se liste de asteptare pentru cei care doresc sa se trateze.
  2. Are contracte de cercetare cu cele mai prestigioase institute din lume.
  3. Amplasarea Clinicii Otopeni este optima, situandu-se in afara zonei seismice a Capitalei, in apropierea aeroportului.

Finantarea s-a facut prin banii obtinuti de la M.S.F., Casa de Asigurari Bucuresti, Programe de Preventie, Programul Thempus si venituri proprii. In anul 2002, Institutul a implinit 50 de ani de activitate, iar Robert Taylor, reprezentantul Bancii Mondiale, in raportul final il catalogheaza ca "Perla Coroanei" a spitalelor din Romania.

Meteo

Meteo otopeni

Camere web

Camere web otopeni