I.N.G.G. Ana Aslan

În orașul Otopeni se află Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie "Ana Aslan".

Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie "Ana Aslan" a fost conceput de dna. acad. prof. dr. Ana Aslan și a fost înființat în anul 1952, printr-o hotărâre guvernamentală. Institutul a fost primul de profil de pe glob, a devenit foarte repede celebru: pe parcursul anilor, peste 30 de șefi de state și un număr impresionant de personalități celebre din lumea artistică și culturală din întreaga lume s-au numărat printre pacienții Institutului, dezvoltându-se rapid și ajungând la un număr de 600 de paturi în clinicile din Otopeni și Căldărușani.

S-au organizat, de asemenea, un ambulatoriu în București, plus 190 de cabinete de geriatrie în toată țara, inclusiv secțiile exterioare din hotelurile de la Eforie, Mangalia, Herculane etc. Beneficiul adus statului, în perioada 1972-1985, era între 15-17 milioane de dolari pe an. După 1990, a urmat, inerent, o perioadă mai grea, depășită și grație priorității mondiale recunoscute Școlii de Geriatrie din România: s-au restabilit și extins colaborările cu clinicile din Suedia, Franța, Italia, Spania, Indonezia, Thailanda și Orientul Mijlociu; în activitatea de cercetare și profesională au apărut opțiuni noi, care au ca obiectiv atât programul de prevenție a factorilor de risc, începând cu vârsta de 45 de ani, cât și tratamentul polipatologiei specifice vârstnicului.

Într-un program de evaluare a spitalelor din țară realizat în anul 2002 de Banca Mondială la cererea Ministerului Sănătății, dintre cele 23 de spitale apreciate ca viabile, din totalul celor 60 controlate, Institutul "Ana Aslan" a fost considerat ca având perspectivele cele mai spectaculoase de dezvoltare.

Printre criteriile ce au stat la baza acestei clasificări se enumără:

  • Institutul este atât de interes național, cât și internațional cu un grad de ocupare de 100%, făcându-se liste de așteptare pentru cei care doresc să se trateze.
  • Are contracte de cercetare cu cele mai prestigioase institute din lume.
  • Amplasarea Clinicii Otopeni este optimă, situându-se în afara zonei seismice a Capitalei, în apropierea aeroportului.

Finanțarea s-a făcut prin banii obținuți de la M.S.F., Casa de Asigurări București, Programe de Prevenție, Programul Tempus și venituri proprii. În anul 2002, Institutul a împlinit 50 de ani de activitate, iar Robert Taylor, reprezentantul Băncii Mondiale, în raportul final îl cataloghează ca "Perla Coroanei" a spitalelor din România.