- Aşezare geografică
Orașul Otopeni este situat în zona limitrofă nordică a capitalei României, București, între km 12,800 și 17,900 pe Drumul Național nr. 1 (DN 1), la intersecția paralelei de 44°32' latitudine nordică cu meridianul de 26°6' longitudine estică, la o distanță de 4.943 km nord față de Ecuator. Din punct de vedere fizico-geografic, orașul Otopeni se află pe interfluviul Colentina-Pasărea, în Câmpia Vlăsiei, o subdiviziune a Câmpiei Române. Administrativ-teritorial, Otopeni este parte a județului Ilfov.
- Suprafață și limite
Suprafața administrativ-teritorială actuală a orașului Otopeni este de 31,52 km².
Orașul Otopeni se învecinează astfel: la sud, cu linia de Centură a Bucureștiului, care îl separă de cartierul Băneasa din sectorul 1; la nord, cu calea ferată București-Urziceni, ce marchează hotarul cu comunele Corbeanca și Balotești din județul Ilfov; la vest, cu comuna Mogoșoaia din județul Ilfov; și la est, cu comuna Tunari din același județ.
- Populație
La data de 1 ianuarie 2024, populația orașului Otopeni era de 21.865 de locuitori, conform ultimului recensământ.
Densitatea populației este de 694 persoane/km².
- Climă
Localitatea Otopeni este situată în zona climatului temperat-continental, caracterizată de influențele climatice specifice atât părții de vest a țării, cât și zonei estice a Câmpiei Române. O trăsătură notabilă a acestui climat este succesiunea clară a celor patru anotimpuri, fiecare având caracteristici meteorologice bine diferențiate.
Temperatura medie multianuală în Otopeni este de 10,6°C, conform datelor oferite de Administrația Națională de Meteorologie – stația București-Băneasa. Valorile medii anuale de temperatură variază de la un minim de -3,1°C în luna ianuarie, până la un maxim de 22,5°C în luna iulie, oferind o amplitudine anuală medie de 25,6°C, ce confirmă caracterul temperat-continental al climei.
Temperaturile extreme absolute în această zonă au variat între +41,1°C, înregistrată pe 20 august 1945, și -32,2°C, înregistrată pe 25 ianuarie 1942, marcând astfel un interval semnificativ de fluctuații termice. Aceste date subliniază adaptabilitatea mediului și a comunității locale la condițiile meteorologice variate și la schimbările sezoniere distincte.
- Dezvoltare
Datorită așezării sale geografice, în imediata apropiere a capitalei României, București, și a existenței pe teritoriul său a Aeroportului Internațional Henri Coandă, care îi conferă un statut privilegiat, orașul Otopeni a cunoscut o dezvoltare economică, socială și culturală continuă.
În ultimii ani, orașul Otopeni s-a dezvoltat puternic din punct de vedere economic, datorită investițiilor realizate sau în curs de realizare de către o serie de companii românești și străine de renume: Philip Morris România, Peugeot, BMW, Lidl România, Mb Telecom Ltd, Romstal, Lukoil, Karl Heintz Dietrich, Banca Comercială Română, Alpha Bank, Mol România, Rompetrol, Ion Țiriac Air, Banca Română de Dezvoltare, CEC Bank, NHR Agropartners, McDonald's, Ral Construct Invest (Centrul de Radioterapie Amethyst), Andreas Stihl Motounelte, Comtel Focus (Vienna House Easy Airport Bucharest) etc.
Eforturile Primăriei orașului Otopeni se concentrează în direcția îmbunătățirii infrastructurii și a serviciilor către populație.
Autoritățile locale au inițiat în ultimii ani o serie de proiecte investiționale, care s-au bucurat de sprijinul locuitorilor și, printr-un efort susținut, au reușit să realizeze racordarea, extinderea și modernizarea rețelelor de utilități. În acest sens, menționăm: extinderea rețelei de iluminat public, modernizarea și extinderea rețelei stradale, asfaltarea străzilor din perimetrul blocurilor de locuințe și pietruirea tuturor celorlalte străzi și drumuri, precum și construirea unor noi străzi, extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă și a rețelei de canalizare, racordarea la rețeaua de gaze naturale, modernizarea centralelor termice etc.
Starea învățământului în orașul Otopeni se caracterizează printr-o frământare spirituală constructivă în căutare de soluții durabile și de pregătire a copiilor și adolescenților, cu conștiința faptului că școala produce cel mai prețios și sigur tezaur: competențe, atitudini superioare, energii creatoare, idealuri democratice.
În orașul Otopeni sunt 6 unități de învățământ de stat: Liceul Teoretic „Ioan Petruș” cu clasele I - XII și 5 grădinițe. În cadrul Liceului Teoretic „Ioan Petruș” sunt înscriși un număr total de 2.927 elevi; personalul didactic este alcătuit din 112 profesori și 60 de învățătoare, personalul didactic și auxiliar este alcătuit din 18 persoane, iar personalul nedidactic este alcătuit din 23 de persoane. În cadrul grădinițelor sunt înscriși un număr de 634 preșcolari, personalul didactic este alcătuit din 30 de educatoare. În afara unităților de învățământ de stat menționate mai înainte, în orașul Otopeni sunt mai multe unități private de învățământ preșcolar (grădinițe).
În prezent, procesul educațional din unitățile de învățământ se desfășoară în cele mai bune condiții, acest fapt datorându-se atât dăruirii și competenței dascălilor, cât și eforturilor susținute ale autorităților locale, care au acordat o importanță deosebită educației și învățământului, concretizate în dotarea Liceului Teoretic „Ioan Petruș” și a grădinițelor cu mobilier, aparatură de laborator și tehnică de calcul modernă.
Locuitorii orașului Otopeni au acces la cultură de orice gen, atât prin instruirea directă în cadrul unor cercuri artistice, cât și prin vizionarea unei cât mai diversificate palete de manifestări cultural-artistice în cadrul Centrului Cultural „Ion Manu.” Încă de la înființarea sa, Centrul Cultural „Ion Manu,” în calitate de instituție profesionistă de cultură, și-a propus să devină un spațiu în care gustul spectatorilor să fie dirijat către adevăratele valori spirituale și artistice. Menționăm că în cadrul Centrului Cultural „Ion Manu” s-au înființat cursuri de dans popular, dans clasic și modern, cursuri de limbi străine, de pictură pe sticlă și șah, care sunt conduse de profesori, maeștri și artiști profesioniști. În fiecare an, la începutul lunii septembrie, în orașul Otopeni are loc Festivalul de Artă și Tradiție Populară Românească, ajuns la a 23-a ediție. Festivalul nu este doar o manifestare culturală, ci o experiență în care se conectează trecutul cu prezentul și în care se redescoperă ce înseamnă să fii român prin prisma tradițiilor populare.
Orașul Otopeni dispune de o bază materială corespunzătoare desfășurării în condiții optime a competițiilor sportive, respectiv: a) Baza sportivă Otopeni, care are în componență un stadion de fotbal cu gazon natural și o tribună cu aproximativ 1.500 locuri pe scaune, terenuri sportive adiacente pentru antrenamente, vestiare, grupuri sanitare, care este pusă la dispoziția Clubului Sportiv Otopeni pentru desfășurarea de antrenamente și organizarea de competiții sportive. b) Complexul Sportiv de Natație Otopeni dispune de o suprafață construită desfășurată totală de 20.153,33 mp și are 6 bazine de înot și găzduiește competiții naționale și internaționale, capacitatea acestuia fiind de 3.494 locuri (2.797 locuri pentru spectatori).
- 1 bazin olimpic de înot 25m x 51,25m
- 1 bazin olimpic de sărituri 21m x 25m
- 1 bazin de antrenament 15m x 25m
- 1 bazin de inițiere și recuperare 7m x 12m
- 1 bazin de inițiere și recuperare 6m x 12m
- 1 bazin de inițiere și recuperare cu formă semicirculară 5m x 9,80m
Dotările Complexului Sportiv de Natație prevăd vestiare pentru utilizatori, săli de forță, săli metodice, saune, cabinet medical, săli de masaj, săli de conferințe și transmisii sportive, o sală de antrenament pentru sportivi de sărituri cu o înălțime de 6m, precum și spații de alimentație publică (baruri, restaurante).
c) Sala de sport Otopeni în care își desfășoară orele de educație fizică și sport elevii din Liceul Teoretic cu clasele I – XII „Ioan Petruș” și unde se fac antrenamente și se desfășoară competiții sportive în mai multe ramuri sportive, cum ar fi: baschet, handbal, volei, fotbal în sală, arte marțiale, șah, badminton etc. Sala are o capacitate de circa 300 de locuri pe scaune, birouri, vestiare, dușuri, toalete și alte utilități care permit desfășurarea în cele mai bune condiții a antrenamentelor și a întrecerilor sportive.
Economia orașului Otopeni are o structură care cuprinde majoritatea sectoarelor de activitate: industrie, comerț, servicii, transporturi, agricultură etc.
Activitățile industriale se desfășoară atât în cadrul marilor companii, cât și în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii. Acestea produc calculatoare, medicamente, mobilier, confecții, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale de construcții, instalații, mase plastice, produse alimentare etc.
Modernizarea și extinderea rețelelor de utilități publice, cât și dezvoltarea serviciilor și activităților industriale în cadrul marilor companii, cât și întreprinderilor mici și mijlocii, producătoare de calculatoare, medicamente, mobilier, confecții, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale de construcții, instalații, mase plastice, produse alimentare etc., au contribuit la creșterea nivelului de trai și standardului de viață ale locuitorilor orașului Otopeni.
Arealul orașului Otopeni este foarte interesant pentru investitori și oferă acestora multiple oportunități în domeniul afacerilor, fapt care va contribui în continuare la dezvoltarea economico-socială în ritm susținut a orașului Otopeni.
- Scurt istoric al oraşului Otopeni
Așezările umane din zona actualului oraș Otopeni au rădăcini străvechi, datând din comuna primitivă. În anul 1966, în timpul lucrărilor pentru construirea Aeroportului Internațional „Henri Coandă” - București, arheologul Margareta Constantiniu a descoperit fragmente de ceramică și obiecte din prima perioadă a epocii fierului, confirmând existența unei așezări umane importante. De asemenea, a fost găsită o așezare din secolul al X-lea e.n., indicând continuitatea vieții în această zonă.
Prima mențiune documentară a localității apare în 1587, într-un hrisov emis de voievodul Mihnea Turcitul, care a donat jumătate din satul Hodopeni (Otopeni de astăzi) mănăstirii Sfânta Troiță. De-a lungul secolelor, satul a fost menționat sub diverse denumiri, inclusiv Hodopeni și, mai târziu, Otopeni. În secolul al XVIII-lea, o descriere a localității apare într-o carte scrisă de generalul Bawr, care notează că Otopeni era un mic sat cu un lac și o moară pe râul Pasărea.
Pe harta austriacă din 1867, Otopeni apare sub denumirea de Otopenii de Sus și Otopenii de Jos, formând comuna Otopeni. În 1908, comuna Otopeni a fost extinsă prin includerea satului Odaile Brâncoveanului (Odaia Brâncovești), moșie ce aparținea familiei Brâncoveanu. Astfel, Otopeni era format din trei sate: Otopenii de Jos, Otopenii de Sus și Odaile.
Începând cu anul 1950, Otopeni a fost transferat din județul Ilfov în subordinea municipiului București. La reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, localitatea a preluat și zona Dimieni din comuna Tunari, integrându-se treptat într-o zonă de mare importanță strategică și economică.
Otopeni este cunoscut pentru luptele desfășurate pe teritoriul său în ambele războaie mondiale, monumentul ridicat în onoarea eroilor căzuți fiind o mărturie a acestor evenimente. Dezvoltarea economică a localității a cunoscut o amplificare deosebită după 1990, statutul de oraș fiind obținut în anul 2000, în mare parte datorită prezenței Aeroportului Internațional „Henri Coandă” și apropierii de București.
Informaţii generale despre Otopeni
Informaţii generale despre Otopeni
- Aşezare geografică
- Suprafață și limite
- Populație
- Climă
- Dezvoltare
- Scurt istoric al oraşului Otopeni